Schuldsanering WSNP

20220227-144357blog-WSNP

Het was dan eindelijk zo ver. Op een gegeven moment zag ik het helemaal niet meer zitten. Het vooruitzicht naar een goede tijd was heel ver te zoeken zo niet verdwenen. De breuk met 2 goede vriendinnen en de problemen met mijn gebit maakte dat ik erg kritisch naar mij zelf ben gaan kijken. Die vriendinnen dat kan wel weer goed komen. Nu app ik soms weer met 1 en de andere komt ook wel weer een keer. De tandjes was voor mij een groot struikelblok. Ik heb het niet zo met tandartsen en dat heb ik zo'n 20 jaar weten te rekken. Tot dat het niet langer te houden was en ik het uitschreeuwde van de pijn. Met hulp van de gemeente Renkum heb ik mij over de angst heen weten te zetten en heb ik in het ziekenhuis onder narcose mijn gebit laten renoveren.

Toen was er nog 1 ding wat mij langzaam aan het opvreten was. Mijn schulden.
Om dit op te lossen moest ik over mijn eigen trots heen stappen en een manier van leven willen veranderen dat ik meer dan 30 jaar heb gehad. Al die ruim 30 jaar heb ik schulden gehad en weet eigenlijk niet hoe het is om zonder te leven. Na veel gepraat met een goede kennis die ook al in de WSNP zat ben ik gaan zoeken hoe ik dit het beste kon aanpakken. 

Hier in Renkum hebben wij het Renkumhuis. Zeg maar het buurthuis van Renkum. Samen met een financieel adviseur hebben wij eerst alle papieren bekeken. toen we alles eindelijk op een rijtje hadden moesten we eerst naar de Kredietbank om te zien of de schuldeisers bereid waren tot een schikking. Dit duurde enkele maanden. In die maanden lukte het de Kredietbank om met bijna alle schuldeisers tot een schikking te komen. Op 1 na. Deurwaarderskantoor De Jong. Omdat hun niet wilde schikken kon de Kredietbank niets meer voor mij doen. Zij hebben mij toen verder geholpen met de aanvraag voor de WSNP bij de Rechtbank.

Dit viel mij enigszins mee omdat ik alles eigenlijk al had toen ik naar de Kredietbank ging. Na ongeveer 3 weken kreeg ik bericht thuis van de Rechtbank. Ik vertel je, dan sta je met knikkende knieën die envelop open te maken. Ruim 30 jaar met schulden geleefd en nu, misschien, een groot keerpunt in mijn leven. Of niet! Daar zijn die knikkende knieën voor. Maar gelukkig. Het was een uitnodiging om te verschijnen bij de Rechter bij de Rechtbank in Zutphen.

Met 2 ordners vol en nog wat losse enveloppen met papieren onderweg naar Zutphen. Daar aangekomen kon ik in de wachtruimte wachten tot de Bode mij kwam ophalen. Nou, dat duurde langer dat mij lief was. Allemaal mensen met een uitdrukking op het gezicht van 'Het hoeft voor mij allemaal niet meer' en 'dit was het dan'. Had geeneens zin in koffie. En die was gratis.
Na ruim een half uur kwam de Bode en riep hij mijn voorletters en achternaam op als of ik voor de koning moest verschijnen. Met weer die knieën wandelde ik een zeer ruime rechtszaal binnen met een Griffier, de Rechter en nog iemand waarvan ik de functie ben vergeten. Het echode gewoon als er iemand sprak. Zo groot was het daar. Mevrouw de Rechter was tot mijn verbazing erg begaan en stelde mij gerust dat het allemaal wel goed zou komen. Gelukkig kon ik laten zien dat ik goed voorbereid was. Dat ik 2 ordners vol kon laten zien kwam als een verrassing. Ik had alleen de uitnodiging nodig en het formulier wat ik moest invullen.
Ik was weer erg verbaast dat de Rechter na 10 minuten de uitspraak deed 'U bent nu toegelaten tot de WSNP'. Het kwartje viel niet gelijk en ik moest haar vragen wat ze daar mee bedoelde. Op zich had ik het moeten begrijpen natuurlijk. Was gewoon Nederlands. 

De hele weg terug was het nog niet echt doorgedrongen. De volgende dag pas besefte ik dat ik niet meer bang hoefde te zijn als de deurbel ging, de telefoon rinkelde of dat er een envelop in de brievenbus zat. Nu naar 2,5 jaar zit die angst er nog steeds een beetje in. Gaat de deurbel, dan schrik ik nog altijd en een seconde later weet ik weer dat het niet erg is.

Het was een hele beleving en ik denk dat het verhaal nog wel een keer een update zal krijgen. In ieder geval hoe het is om in de WSNP te zitten zal ik hier tzt vermelden.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Abonnement op F1
Waarom dit Blog
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag, 07 februari 2023