Inloggen
x
x
Registreren
x

De Uitspraak

vonnisheader
Afgelopen maandag moest ik mij melden bij de rechtbank in Zutphen. Ik moest daar komen voor een zitting om toegelaten te worden tot de WSNP. Nou, ik heb de afgelopen weken flink in de zenuwen gezeten kan ik je vertellen. De rechtbank had mij ingeplant om 10:00 uur. Aangezien het ongeveer 45 minuten rijden is, kwam dat precies uit met het werk. Na de ochtend rit nog even een bakkie koffie, en daarna richting Zutphen gereden. Eerst op Google Maps nog even gekeken waar er parkeerplaatsen waren. Die bleken voor de rechtbank te zijn. Tot mijn verbazing was er genoeg plaats en kon ik de auto op 20 meter van de ingang parkeren. Eenmaal binnen door de beveiliging en mij aangemeld bij de bode, zat ik daar dan in de wachthoek met mijn tasje met alle papieren zenuwachtig mijn omgeving te bestuderen. Een koffieautomaat, koud water en een scherm met informatie die ik net niet goed kon lezen op de plek waar ik zat. Het gebouw lijkt aan de buitenkant gebouwd rond 1900 maar de binnenkant lijkt net een bunker. Veel kale betonnen muren met houten trappen. Het niet kunnen lezen van het informatie scherm begon mij uiteindelijk zo veel te irriteren dat ik aan de andere kant ben gaan zitten. Nu kon ik zien dat mijn tijd niet in de kamer was die mij bij de bode balie was vermeld! Stress!! maar ben gelukkig rustig gebleven en 30 minuten over tijd om half 11 hoorde ik mijn naam door de betonnen hal galmen. Ja, ik ben aan de beurt. Met de tas in mijn en het lood in mijn schoenen ging ik de kamer binnen. Nou, kamer, het was een compleet ingerichte rechtbank. Op de tv had ik gezien dat het een kamer was. Was toch wat intimiderend om zo'n rechtbank in te moeten lopen als je naam op de rol staat. Ik werd welkom geheten en mocht op de stoel plaats nemen. De rechter stelde zich zelf en de griffier voor en begon aan de zitting. 

De zitting op zich viel mij reuze mee. Ik had verwacht dat ik tot op het bot ondervraagd zou worden over hoe ik aan al die schulden kwam. Maar tot mijn verbazing vroeg ze als eerste of de schulden meer dan 5 jaar geleden zijn ontstaan. Waarom ik geen fulltime werk had, en of ik wel wist wat de WSNP precies inhoud en wat voor een verplichtingen ik daarbij aanga. Wanneer dit allemaal duidelijk was vertelde ze mij na ongeveer 10 minuten dat ze mij wilde toelaten tot de WSNP. Een beetje verbaast keek ik haar aan en toen herhaalde ze het. Ja. U zit vanaf nu op dit moment in de WSNP. Volgende week wordt u gebeld door de bewindvoerder om een afspraak te maken. Ik bedankte haar en de griffier meerdere malen en wat verbaast pakte ik mijn tasje met de papieren, die ik niet eens hoefde te laten zien, en liep de rechtszaal weer uit. 

Nog steeds wat in ongeloof haalde ik nu wel een bakkie koffie en liep weer naar de auto. Ik had nog ruim een uur parkeertijd. Heb daar nog rustig het bakkie koffie opgedronken en daarna heel rustig weer naar huis gereden.
Op dat moment dacht ik: Waarom heb ik dit niet eerder gedaan! Maarja. Nu nog 3 jaar door de WSNP heen, mij goed aan de regels houden en dan ga ik helemaal opnieuw beginnen. Een leuke vaste baan zoeken zodat ik niet meer afhankelijk ben van gemeente of andere sociale instellingen. Ik hoop echt dat het gaat lukken. Dit zou dan de eerste keer zijn dat ik volledig op eigen benen zou komen te staan. Dat mag eigenlijk ook wel eens een keer. Heeft allemaal al veel te lang geduurd.

uitspraak1
De Bewindvoerder
Naar de rechter

Related Posts